Reklam
Reklam
Erdoğan ERKAYMAZ

Erdoğan ERKAYMAZ

dogusofsetayancik@hotmail.com

Türk Ressam Yazar ve Siyasetçi Rahşan ECEVİT

21 Ocak 2020 - 17:18 - Güncelleme: 21 Ocak 2020 - 17:23

Eski başbakan Bülent Ecevit’in eşi ve Demokratik Sol Parti kurucusu Rahşan Ecevit hayatını kaybetti. Aslen Selanik’ten Şebinkarahisar’a yerleşmiş bir ailenin çocuğu Rahşan Ecevit Ankara Lisesi ve Robert Koleji mezunudur. Çok iyi derecede İngilizce bilmekteydi. Yazdığı “Pülümür’de Aşk” adlı roman 2002’de tiyatroya uyarlanmıştır. 1946 yılında Bülent Ecevit’le evlendi. 17 Ocak 2020 tarihinde GATA’ da vefat etmiştir.

 

                İki kişinin etle tırnak gibi olmasının hem insanı cezbeden hem de korkutan bir yanı vardır. Çünkü iki kişi böylesine “bir” olduğunda, birlikte tüm dünyaya kafa tutacak kadar güçlü hissederler de içlerinden biri “yok” olduğunda kalan kişi için hayat artık hiç olmadığı kadar anlamsızlaşır. Türkiye’nin en ölümsüz çiftlerinden Bülent Ecevit ve eşi Rahşan hanımın ilişkisi de tam böyle bir ilişkiydi. Onlarca yıldır birbirleri olmadan anılmayan ve daima el ele idiler Ecevit ailesi.

 

                Rahşan Ecevit; Biraz mağrur, şımarıkça öne çıkmayan ama ne yaptığını çok iyi bilen, olgun, her açıdan birikimli ama bunu şova dönüştürmeyen, zarif, kültürlü, siyasete çok meraklı, etkin, başı dik; belki de Bülent Ecevit’in “ECEVİT” olmasını sağlayan en büyük yol arkadaşı… Diyor oda TV deki yazısında Sadık Usta.

 

                2017 yılında Erdoğan’ın Bülent Ecevit için yaptığı konuşmasının bir bölümünde; Zaten bunlar Amerika’daki liderlerin, affedersin lider poposunu tırabzana dayıyor, oda karşısında en pençe divan duruyor. Bu dönemler geride kaldı, böyle bir Türkiye yok. “Cevaben Rahşan Ecevit basın açıklamasın da; “ Türkiye’nin siyasi hayatında nezaketli duruş ve üslubuyla saygın bir iz bırakmış Ecevit’in adı son günlerde yanlış algılanmalara yol açacak şekilde çarpıtılarak yansıtılmaktadır. Türkiye’nin ulusal çıkarları söz konusu olduğunda özellikle Amerika ile haşhaş konusunda yahut Kıbrıs ve Ege konularında damga vurmuş Ecevit günlük siyasi polemiklere malzeme yapılma saygısızlığını hak etmeyecek izler bırakmıştır. Bu tip gereksiz polemiklerin toplumda farklı bir algı yaratma amacıyla yapılmış olduğu kaygısıyla kamuoyuna bir açıklama yapma ihtiyacı duydum.” Demiştir.

 

                Türk siyasetinin en önemli figürlerinden eski başkanlarımızdan Bülent Ecevit’in ölümüne kadar eşinin yanından hiç ayrılmayan Rahşan Ecevit’in eşine duyduğu sevgi de en az siyasi yaşantısı kadar çok konuşulup yazılıp çizildi. Şair kimliği ile de bilinen Bülent Ecevit, eşi Rahşan Ecevit’e sevgisini ona yazdığı “El ele büyüttük sevgiyi” şiiriyle anlatmıştı. Rahşan Ecevit’te eşi Bülent Ecevit’e “Bülentimle Bir Ömür” kitabında; “Evet biz mutlu olduk. Bir de şöyle düşünüyorum. Yani çok sıkıntılı günler geçirdik, siyasi açıdan zor günler geçirdik. Mitinglerimize gelince büyük tehlikeler atlattık. Yani üstümüze silahlar çevrildi, taşlar atıldı, sopalar kullanıldı falan filan ama hep mutlu olduk.”

 

                Türk Ressam, yazar ve siyasetçi Rahşan Ecevit 97 yaşında yaşıma veda etti. Okunan ve yazılanlara bakıldığında en büyük arzusu eşi Bülent Ecevit’le aynı kabirde yatabilmek… Eşi Bülent Ecevit’in cenazesinde saatlerce o yağmur altında nasıl yürüdüğü asla unutulmamıştır. Bu insani isteği yetkililer hayata geçirmelidir. Sonsuzluğa kavuşan çağdaş aydınlık Türk kadını sevgi, zarafet mütevazı anlar ve anılar bıraktın ışıklar içinde uyu, Yerin hep bahar olsun.

 Erdoğan ERKAYMAZ

18 OCAK 2020

Bu yazı 19905 defa okunmuştur.