Reklam
Reklam
Erdoğan ERKAYMAZ

Erdoğan ERKAYMAZ

dogusofsetayancik@hotmail.com

FESTİVALLER ÜZERİNE

22 Temmuz 2019 - 17:25

 

               Festival, geleneksel olmuş gün ve tarihlerde kutlanan, yapıldığı yörenin imgesi haline gelmiş etkinlikler bütünüdür. Festivallerde çevrenin en güzel şekilde süslenip temizlendiği olgulardır. Yörelere has ürünlerin ad sahipliği yaptığı, ekonomik kazanç ve tanıtım sağlamak amacıyla da festivaller düzenlenmektedir. Türkçede festivaller şenlik olarak da adlandırılır.

 

                Belediyeler festivallerde koordinatörlük yapmalıdır. Festival; kentte yaşayan tüm halkındır. Festivalin asıl sahipleri kentin dinamikleri ve bu kendtin halkıdır. Öncülük etmelidir. Kentin kültür sanat ve yerel mozağini dünyaya tanıtma organizasyonu olup, her festival gelecek yıllara güçlü bir referans.

 

                Festival amaçlarından biri de yerel halkın kültürünü ekonomisini, ulusal ve uluslar arası arenada tanıtılarak halkımızın ekonomik, kültürel, sosyal alanlarda gelişmelerini, ilerlemelerini sağlamak.

 

                Festivaller Aracılığı ile kente sahip  çıkılır. Kent kültürünü oluşturma bilinci ortaya koyulur. Esnaf odası, dernekler, spor kulüpleri ve diğer topluluklar ile kent halkı çoşkulu, eğlenceli paylaşımlarda bulunur. Festivalin amacı sadece müzik etkinlikleri değil, yörenin tarihi ve kültürel değerlerini bu güne aktararak, yarınlara geçişini sağlamaktır.

 

                Bir kentte iş yapmanın başlıca koşulunun kentin aydınlıkları ve sahipleriyle birlikte mümkün olacaktır. Uzmanlarla da halledilir.  Ortak hedefler ancak kent sakinleriyle birlikte gerçekleştiğinde sonuç mükemmel olur.

 

                Festivallerin amacı kentin veya yörenin tarih, kültür ve sanatını  sportif, ekonomik ve sosyal aktivitelerle tanıtmak ve sosyoekonomik kalkınmaya katkı sağlamaktır. Festivallerin hedefine ulaşması için tanıtımında iyi yapılması gerekir.

 

                 Festivaller insanları  kaynaştıran, birleştiren, sevgiyi, saygıyı arttıran olgudur. Belediyeler insan odaklı belediyecilik anlayışıyla, halka gerekli olanakları sunmak en iyi şekilde yaşamalarını sağlamak amacında olmalıdır.

 

                Festivallerin bir amacıda yerel kültürün yaygınlaştırılması, kentte yaşayanlar arasında birlik ve beraberliğin sağlanması, eğlence, yöre folklörü, yörede üretilen üretimlerin tanıtılması, sivil toplum kuruluşların etkinliklerde aktif olmaları, festivalde katkı sağlamak kurum, kişi, esnaf, işletmeci ve kuruluşlara sorumluluk yüklemek başarının göstergesi olarak ortaya çıkar.

 

                Bir çok bileşeni yapısında bulunduran toplumsak etkinlikler şeklinde yapılan festivaller inceliğinde amaç, işlev ve önemin iyi kavranması yer ve zaman seçimi, yeterli ekonomik destek ve iyi bir organizasyon başarıyı getirir. Çeşitli sanat ve kültürel gösterilerin yapılması, ulaşım, konaklama, yiyecek ve içecek, festival hediyelik objeler gibi bileşenler ekonomik boyut kazandıracaktır.

 

                İlimiz ilçelerinde yapılan Gerze, Erfelek, Ayancık festivallerinin yöremize faydalı ve başarılı olması dileklerimle..

Erdoğan Erkaymaz

Bu yazı 37286 defa okunmuştur.