Reklam
Reklam
Erdoğan ERKAYMAZ

Erdoğan ERKAYMAZ

dogusofsetayancik@hotmail.com

37.Sanat Yılı (Seyit Saatçi)

30 Kasım 2019 - 09:07

13 Kasım 2019 Çarşamba akşamı saat 19.00 da Sinop Fotoğraf Amatörleri Derneği (SİFAD) Karikatür sanatçımız Seyit Saatçi’nin 37. Sanat yılında “Karikatür Gösterisi ve Söyleşi Gecesine katılmıştım. Sahneye ilk çıkan SİFAD yönetim kurulu başkanı Aslı Ozan “Derneğimiz sadece fotoğraf alanında değil sanatın diğer alanlarında da ekmek veren sanatçılarımızı da sizlerle buluşturmaya çalışıyoruz. Bu akşam ki konuğumuz Seyit Saatçi’yi sahneye alarak başlayan programda, sanatçının çizdiği karikatürlerden oluşan film gösterisi ilgi ile izlendi. Film sonrası katılımcıların sorularını yanıtlayan Saatçi’ye dernek adına plaket sunuldu. Sanatçımız Seyit Saatçi’de ıslak imzalı karikatürünü hediye edildi.

 

 

Kadim dostum Seyit Saatçi beni arayarak programa davet ettiğinde yanında olacağımı bildirerek başarılar diledim. Seyit Saatçi benim Sinop Ticaret Lisesinde okul arkadaşımdır. Okul sonrası 1998 yılı Ayancık Keten Festivali adına davet etmiş sergi açmıştık. Yıllar sonra 2008-2009 yıllarında Sinop Belediyesinde beraber çalışmıştık. Yine bu yıl 26. Ayancık Kültür, Keten ve Ahşap Festivaline sergi için davet etmiştim kırmadı eserlerini kendi yurt dışında olmasına rağmen göndermişti. Yaşamımda tanıdığım dostluğunu paylaştığım “Adam gibi adam” söylemini hak eden insandır.

 

 

Seyit Saatçi kendi söylemiyle; 1960 yılında sonbaharın mevsime hâkim olduğu, ağaçlardan yaprakların düşmeye başladığı o zaman da hayatın omuzlarına tepki verip diğer bebeler gibi ağlayarak dünyaya düştü. Toplumsal yaşamda haksızlıklara, adaletsizliklere, savaşlara, çevre kıyımlarına vb. gibi sorunlara karşı karikatürleriyle insanın yanında yer almış “sanatçı” diye tanıtır… zaten sanatçılar; özümseyen, önemseyen, sanatını güzel şeylere dönüştürebilen, insan olma bilincini en üst düzeye taşıyabilen, kendini aşan kişidir. Karşılık beklemezler, kendinden verirler. Sanatçı herkesin duyduğunu, gördüğünü, hissettiğini, düşündüğünü farklı şekilde duyan, düşünen, hisseden, yorumlayan, yansıtandır, muhaliftir.

 

 

Yurtiçi yurtdışı sergiler açmış, festivallerde yer almış, birçok yarışmalarda jüri üyeliği görevlerinde bulunmuş, eserleri; KKTC, Çin, ABD, Fransa, Tayvan, Kore, İtalya, Japonya, Yugoslavya, Makedonya, Sırbistan, Peru, Mısır, Küba, Belçika, Polonya, Brezilya, Hırvatistan, Portekiz, Romanya, İsrail, Guatemala, Kenya, İngiltere, İran, Almanya, Tunus, Çek ya, Fas, Meksika, Suriye, Lüksemburg, Venezüella, Hindistan, Yunanistan’da dergi ve albümlerde yer almıştır. Ulusal ve uluslararası olmak üzere yarışmalarda birçok ödülü vardır. Ayrıca, Fereecartoonweb Uluslararası Karikatür yarışmasında dünyanın en iyi karikatür sanatçıları arasında seçilmiş ve altın madalyaya layık görülmüştür.

 

 

 Tayvan’da düzenlenen yarışma da üstün başarı ödülü almıştır. 2006 yılında Çin’de düzenlenen 4.Leng Mu karikatür yarışmasında, Portekiz’de düzenlenen Porto karikatür yarışmasında onur mansiyonu ödülü almıştır. 2013 yılında Saitima organizasyonu tarafından müzede sergilenmek üzere bir eseri satın alınmıştır. 2012-2017 yılları arasında eserleri Japonya Saitima en iyi karikatürler albümüne seçilmiştir. 2017 yılında Yunanistan-Ymittos uluslararası karikatür yarışmasında özel ödül almıştır.

 

 

Neden karikatürist oldun sorusuna; “Ciltler dolusu hayat öyküsünün özünü, özetini tek bir karede evrensel bir dille sunmak için karikatürü seçtim. Karikatürle dünyada ki bütün insanlara seslenebiliyorum. Karikatürün tüm dünya dillerini konuştuğuna inanıyorum. Hem benim anlatmak istediğimi anladıklarına hem de kendi anlatmak istediklerini anlattıklarına inanıyorum.” Diyor.

 

 

Seyit Saatçi dostum yalnız karikatür çizmiyor, öğrencilerde yetiştiriyor. Yine bir sohbetimizde; “Bir masaya vurduğumuzda hafif vurursanız “TIK” hızlı vurursanız “TOK” sesi çıkar. Ben çizgilerimde tıkları tercih edenlerden değil, tokları tercih edenlerdenim yani gür sesleri tercih ederim “demiştir. Can dostun olarak sanat yolunda ki çizgilerinin “TOK” sesiyle devam ederken geceyi organize eden SİFAD yöneticilerini kutluyor, sana sağlık, mutluluk başarılarının devamını diliyorum.

 

 Sevgi ile kalın.

19 Kasım 2019 

Erdoğan ERKAYMAZ

Bu yazı 22860 defa okunmuştur.