Reklam
Reklam
Erdoğan ERKAYMAZ

Erdoğan ERKAYMAZ

dogusofsetayancik@hotmail.com

ERFELEK’TE ÖĞRETMENLERE VEFA

18 Nisan 2018 - 16:21

Kuruluşunun 78. Yılında Köy enstitülü Erfelekli Merhum Öğretmen ve Eğitmenler Erfelek Belediyesi Sinema salonunda anıldı.

 

                Cumhuriyetimizin kurucuları, Başta Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşları, Anadolu ve Tüm yurdumuzun Bozkırların aydınlanması, Türk eğitiminin laik, çağdaş, demokratik temlerle oturulması konusunda emek vermiş tüm eğitimcilerimiz ve Yaşayan Erfelekli; Kerim Aydın- Ali Tarakçı-Rasim Şahinkaya- kahraman Taşçı- Hasan Karahan Merhum öğretmenlerimiz; Zihni Erkaymaz – Mehmet Başyılmaz-Cevat Karasu- Remzi Akfındık- İsmail Baş- Rasim Yangöz- Ahmet Yılmaz- Sabri Sönmez- Ramazan Yılmaz- Niyazi Yılmaz- Dursun Akgül- Ali Rıza  Çalışkan- Halis Akay- Cemal Öztürk- Emin Deveci- Haydar Özdemir- İlyas Ay- Tahsin Atalay- Kazım Kaba- Cafer  Öztürk- Ruşen Çelikkaya- Osman Genç… Merhum Eğitmenlerimiz; Mehmet Ali Keser- Mehmet Önkibar- Osman Aydın- Mahmut Bostancı- Celal Altay- Ali Kuzu Öztürk- Hüseyin Soyöz- Ekrem Ozan-  İbrahim Ozan- Mehmet Bilik- Uzun Salih- İbrahim Karagül- Nurettin Aydın- Halil Güneş- Rasimm Çelik- Hasan Tekin- Haydar Güney- İsmail Öztürk… Merhum Hocaların Hocaları; Tevfik Turan- Cafer Altay- Ali Aydın- Hasan Özcan- Avni Özbek- Mustafa Öztürk- Hafize Atabek’e sonsuz teşekkür edilere, merhumlar saygı ile anıldıktan sonra programa geçildi.

 

                Sunuculuğunu benim yaptığım programda; saygı duruşu ve istiklal Marşımızdan sonra Bu programı hazırlayan komite; Eğitimci Gazeteci Yazar Erkan Turan, Eğitimci Hüsnü Yangöz, Eğitimci Fatih Deveci, Eğitimci Nazmi Gökmen, Eğitimci Gazeteci Yazar Erdoğan Erkaymaz katılımcılara tanıtıldı.

 

                Program için katkı sunan Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül’e, Erfelek Belediye Başkanı Muzaffer Şimşek’e, Eski Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Rifat Örnek’e, Bakırköy Belediye Başkan Yardımcısı Şükrü Aydın’a, Ayancık Fatih İlkokulu Öğretmeni M. Macit Yılmaz’a, Erfelekli iş adamı “Biliktaş Mermer” işletmecisi Aydoğan Bilik’e, Erfelek “Öztürk Restoran” işletmecisi Sebahattin Öztürk’e teşekkür edildi.

 

                Günün anlam ve önemi üzerine söz alan Komite Başkanı Erkan Turan “ konuşmaktan öte yazmayı daha çok seviyorum” girişiyle köy enstitülüleri ve Erfelek’te ki anıları üzerinde durdu. Sırasıyla Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül duygu ve düşüncelerini anlattı. Erfelek Belediye Başkanı Mzuaffer Çelik yakınının cenazesi dolayısıyla törene katılımından dolayı mesajı tarafımdan okundu. Sinop Chp Milletvekili Barış Karadeniz Yurt dışında olduğundan telgrafı okundu.

 

                Yıllar önce yazdığım Ayancıklı Köy Enstitüsü mezunu Rasim Çelik öğretmenime itafen “Bozkır Kıvılcımlarından Rasim Çelik “ makalemi okuduktan sonra Merhum Öğretmen ve eğitmenlerimizin yakınlarının duygu ve düşüncelerine geçildi.

 

                Merhum eğitmen Celal Altay’ın damadı Eğitimci Yazar Şair Yaşar Kandemir, Köy Enstitülü konulu şiirini okudu… Eğitimci Yazar Şair Şirin Özbilen “Öğretmen” adlı şiirini okudu… Merhum öğretmenlerimizden İlyaz Ay’ın Öğrencisi 70’lik Rahmi Altınkaya hazır ola geçip öğrencili günlerinde dönüp “Atam” şiirini okurken topluluktaki öğretmenlere o günleri yaşattı… Eğitimci Yazar Şair Salih Koç “ Köy Enstitülü” şiirini okudu. Zübeyde Seven Turan’ın “Güneşiniz Mutluluğum” şiirini Eğitimci Nazmi öğretmen okudu. Erfelek’te öğretmenlerin öğretmenleri olarak bilinen Rasim Yangöz’ün oğlu eğitimci Siyaset insanı Hüsnü Yangöz babasından anılarını anlattı… Sinop’ta ilk özel dersane kurucusu, binlerce öğrenciyi üniversiteye yerleştiren Eğitimci – Yönetici Cevat Akkaya; hiç okuma yazma bilmeyen ana babanın evladı olarak Köy Enstitülülerin devamı öğretmen okuluna gitmesi oradan yüksek öğretmen okulunu kazanması serüvenini ve okul dönüşü anılarını anlattı.  Eğitimci yazar Yılmaz Yavuz duygu ve düşüncelerini paylaştı. 80’lik Köy Enstitülü Şükrü Aydın günümüzde ki eğitimin sıkıntılarından bahsederek üzüntülerini belirtti.

 

                Etkinliği onurlandıran Sinop CHP İl Başkanı Barış Aydın, İlçe Başkanı Hüsnü Yangöz, Sinop İYİ Parti Başkanı Ceyhan Demir, İlçe Başkanı M. Ali Yiğit, Sinop Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hikmet Guruda 15 dönem Sinop milletvekili ve ADD Başkanı Yalçın Oğuz onurlandırdılar. Bu bölümde İYİ Parti il Başkanı Eğitimci Ceyhan Demir bir eğitimci olarak duygu düşüncelerini aktardı… CHP il Başkanı Barış Ayhan Eğitimin ve Eğitimcinin önemini günümüzde ki eğitimin sıkıntıları üzerinde duygu ve düşüncelerini paylaştı. Programın sonuna yetişen Erfelek Belediye Başkanı Muzaffer Şimşek geçte olsa birlikte olmanın mutluluğunu ve kendisinin de bir eğitimci olduğunu duygu ve düşüncelerini paylaştıktan sonra Tüm katılımcılara; “Atamızın Büyük Nutuk” ve “Bursa Nutku” kitapları verildi. Erfelek belediyesinin ikramı yemek yenildi.

 

Yazımı sonlarken; başta başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal olmak üzere, İsmet İnönü’yü, Hasan Ali Yücel’i, İsmail Hakkı Tonguç’u, Köy Enstitülerinde Öğretmen, yöneticilik yapmış olan değerli öğretmenlerimizi ve “Milletin Efendisinin Cevherlerini” minnetle, şükranla, saygıyla anıyor ve hürmetle eğiliyorum.

Bu yazı 24246 defa okunmuştur.