Reklam
Reklam
Erdoğan ERKAYMAZ

Erdoğan ERKAYMAZ

dogusofsetayancik@hotmail.com

İADEİ İTİBAR (YAMAN OKAY KÜLTÜR PARKI)

03 Haziran 2019 - 12:22

Türkçemizde, iadei itibar “Saygınlığın geri verilmesi” anlamını taşır. Kentimizin değerlerinden Sinema, dizi, tiyatro sanatçısı Yaman Okay’ın iskele meydanında ki dönem belediye başkanı ve meclisi tabelayı indirmişlerdi. O günlerde (‘9 Temmuz 2011) köşemde dile getirdiğim “Bir Hüzün Vardır Hep O Sert Duran Görünüşünde Yaman Okay” başlıklı yazımı bugün tekrar paylaşmak istiyorum.

 

Bir Hüzün Vardır Hep O Sert Duran Görünüşünde Yaman Okay

 

“Sanatçılar herkesin duyduğunu, gördüğü, hissettiğini, düşündüğünü farklı şekilde duyan, düşünen, hisseden, yorumlayan, yansıtandır. Soğuk bir şubat günü tiyatro sinema ve dizi oyuncusu hemşerimiz yaman Okay’ı 42 yaşında kaybetmiştik. Yıl 1993

 

Yaman Okay Kimdir? 1951 yılında Giresun Tirebolu ilçesinde doğan daha sonra babasının görevi icabı Ayancık’ımıza gelen Ziraat Bankası görevlisi İhsan Okay Annesi Hadiye Okay Ağabeyleri Ardan Yurdun Okay ve Ablası İnci Okay’ın küçük kardeşi Yaman Okay ilkokulu ve ortaokulu Ayancık’ta okuyan hemşerimizdir. Türk sinema tarihinin önemli yapımlarında rol alan Yaman Okay, “Bereketli topraklar üzerinde” filimdeki rolü 1981 yılında 18.Antalya altın portakal film şenliğinde en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünü kazanmıştır. Yaman Okay Ankara sanat ve dostlar tiyatrosunda da oyunlarda önemli roller almış tiyatro oyuncusudur. (403. Kilometre – bir şeftali bin şeftali – zengin mutfağı – sakıncalı piyade) oyunları da bazı örneklerdir. Önemli filmlerinden de örnek verecek olursak (Sürü – Bereketli topraklar üzerinde – Tatar Ramazan – Piyano piyano bacaksız) gibi filimler de oynamıştır. Bizimkiler dizisinde ki Nazım karakteri unutulmazlar arasına girmiştir.

 

Sanıyorum sayın Rifat Örnek Belediye Başkanlığı döneminde sahilde ki çay bahçesine “Yaman Okay Parkı” adı verilmiş ve herkesin teveccühünü de kazanmış, bu ad Ayancık’ta kabul görmüş, dönemin yerel yöneticileri kent sanatçısına karşı ahde vefa göstermiştir.

Kutluyorum.

 

Bir kent sanatçısına sahip çıkılmalıdır. Önce Tiyatro sanatçılığı, sonra sinema oyunculuğu ve Bizimkiler dizisin deki Nazım karakteri ile ülkemizde önemli bir yer bulan böyle büyük sanatçının adını taşıdığı parkta yıllardır çivi çakılmadığı gibi tabelasının bulunduğu yer panayır yerine dönmüş hiç hoş olmayan bir görüntü içerindedir. Ne olur çok zor yetişen böyle bir değerimize sahip çıkalım.

 

Hatta parkı elden geçirip, yine resim sanatçısı olan 16 üzerinde kişisel sergi açan ablası İnci Okay Hanımefendi ve senarist, yapımcılık, şarkı sözü yazarı, sinema, tiyatro oyuncusu eşi Meral Okay’ı da davet ederek kent sanatçısına yakışır bir park açılışı yapılabilir. 23. Geçti, 24. Kültür Keten ve Ahşap Festivalinde Yaman Okay konulu konferans düzenlenebilir. İnci okay’ı yaşamının bir bölümünün geçtiği Ayancık’ta kişisel resim sergisi için davet edilebilir. Yine eşi Meral Okay açılışta onur konuğu olarak çağırılabilir. Ben biliyorum belediye Başkanımız Sayın Ayhan Ergün kentte bir çok yeri yeniledi. Bu parkı da Ayancık’a ve sanatçısına laik bir görünüm kazandırılabilir düşüncesindeyim. Sanatçımıza sahip çıkalım, yoksa kültür ve güzellikler diyarı Ayancık zarar görür. Yerel yönetimler böyle değerleri önemsemelidirler.”

 

İlçemiz değerlerinden Sanatçı Yaman Okay’ın itibarını kimse yok edemez. Çiçeği burnunda yeni Belediye başkanımız Hayrettin Kaya ve meclisini kutluyorum. “Yaman Okay’a iadei itibar göstererek parka adını tekrar verilmesini sağlayarak ve Ahde Vefa göstererek. Ayancık’ta artık Her şey Çok Güzel Oluyor”.

 

Sevgi ile Kalın………..

Bu yazı 42018 defa okunmuştur.